www.toekomstkerkgebouwen.nl
home

Task Force Toekomst Kerkgebouwen is erkend als goed doel en heeft de ANBI-status. Lees meer hierover op de pagina STEUN en ANBI.
 

Colofon
Informatie: Lilian Grootswagers en Rob Wolters
Tekstuele bijdragen van Door Jelsma

Sankt Ludwig klooster

  Vlodrop
www.toekomstkerkgebouwen.nl
Gebouwd tussen 1904 en 1909 onder architect broeder Quintilian Borren. In 1909 plechtig in gebruik genomen. 1990 wereldhoofdkwartier van de TM-beweging van Maharishi Mahesch Yogi. Historische gebouw gedeeltelijk afgebroken in 2001. 

Er wordt vervolgens sloopvergunning aangevraagd en de rijksmonumentenstatus wordt aangevochten. De Raad voor cultuur adviseert de minister de rijksstatus te handhaven. In 2008 bevestigt de minister de handhaving van de rijksmonumentenstatus.
Op 18 januari 2010 heeft minister Plasterk het bezwaar van Stichting MERU ongegrond verklaard. 
Het gebouw is de laatste jaren flink in verval geraakt. De organisatie wil het complex nog altijd slopen, maar daar heeft de minister nu een stokje voor gestoken. De Sankt Ludwig blijft rijksmonument. De MERU is tegen het besluit van de minister in beroep gegaan bij de rechtbank Roermond.

Gastenboek

 • 16 mei 2015, 15:10
  J.H. Biermans
  Met ontzetting en grote triestheid wil ik u wijzen op het feit dat het rijksmonument voormalig College St. Ludwig in Vlodrop-Station (gemeente Roerdalen - Limburg) reeds geheel is gesloopt. Het unieke rijksmonument is sinds 15 mei 2015 veranderd in een grote puinhoop die de komende weken door een mobiele breekinstallatie tot steengruis zal worden vermalen. Via het internet zijn diverse foto's en video's te vinden van de sloop!

 • 13 februari 2014, 18:36
  Louis op de Kamp
  Ik reageer als voorzitter van de Stichting Burgercomité St. Ludwig te Vlodrop.
  Aanvullend aan uw bericht:
  Het verzoek van de MERU werd door de rechter in Roermond ongegrond verklaard.
  De Raad van State in Den Haag deed een poosje later het zelfde.
  St. Ludwig blijft dus gewoon de Monumentale status behouden.
  De MERU vroeg vervolgens bij de gemeente Roerdalen een derde sloopvergunning op grond van de Monumentenwet aan.
  MERU kreeg deze sloopvergunning!!!
  De stichting Cuypersgenootschap, de Heemkundevereniging Roerstreek en de Stichting Burgercomité St. Ludwig gingen hiertegen in beroep bij de rechtbank Limburg te Roermond.
  In het voorjaar van 2014 zal deze zaak voor komen.
  Tot zover de actuele stand van zaken.

  Louis op de Kamp.