www.toekomstkerkgebouwen.nl
actie
www.toekomstkerkgebouwen.nl
Foto: Harm Jan Wilbrink
bedreigd
RK-Sint Jozefkerk
www.toekomstkerkgebouwen.nl RK-Sint Jozefkerk
Tegelen

1956-1957, G.J.W. Snelder
Foto: Spekberg Steijl
Meer informatie
gesloopt
Maria Gorettikerk
www.toekomstkerkgebouwen.nl Maria Gorettikerk
Kerkrade

1952-1954, J.J. Fanchamps
Meer informatie
RK-kapel OL. Vrouw van de Wonderdadige Medaille
www.toekomstkerkgebouwen.nl RK-kapel OL. Vrouw van de Wonderdadige Medaille
Beek

1955, J.H.A. Huysmans
Meer informatie
Sankt Ludwig klooster
www.toekomstkerkgebouwen.nl Sankt Ludwig klooster
Vlodrop

Het College St. Ludwig in de Nederlandse provincie Limburg, oorspronkelijk een Franciscaans klooster en college, ligt in de buurtschap Vlodrop-Station (gemeente Roerdalen) en in de bossen van de Nationaal Park De Meinweg. Tot 1979 was het in gebruik van paters als klooster en college, thans is het in eigendom en gebruik van de Maharishi-beweging.
Meer informatie
in behandeling
Klooster Mariabosch
www.toekomstkerkgebouwen.nl Klooster Mariabosch
Baexem

De toekomst van het Klooster Mariabosch in Baexem is onzeker nadat het gehele complex is verkocht aan een projectontwikkelaar.
Meer informatie
RK-H. Jozef Arbeiderkerk
www.toekomstkerkgebouwen.nl RK-H. Jozef Arbeiderkerk
Meerssen

1958-1959, Charles Eyck & Harry Koene
Meer informatie
RK-kerk Christus Koning
www.toekomstkerkgebouwen.nl RK-kerk Christus Koning
Heerlen

1964-1965, J.J. Fanchamps
Meer informatie
RK-kerk H. Michaël of Het Eiske
www.toekomstkerkgebouwen.nl RK-kerk H. Michaël of Het Eiske
Landgraaf

1955-1956, J.J. Fanchamps
Meer informatie
nieuwe toekomst
Klooster Kleine Zusters van Sint Joseph
www.toekomstkerkgebouwen.nl Klooster Kleine Zusters van Sint Joseph
Meerssen

Architect Jos. Cuypers, bouwjaar 1936-1938
Meer informatie
Kloosterkapel Abshoven
Kloosterkapel Abshoven
Munstergeleen

In de voormalige kloosterkapel van klooster Abshoven in het Limburgse Munstergeleen huist tegenwoordig 'Brasserie Abshoven'. Voor de grote brand in 1995, stond het klooster Abshoven al leeg. Na de brand lag het pand er jarenlang dakloos en troosteloos bij. Het grootste gedeelte van het klooster is helaas gesloopt. De kloosterkerk of kapel is overeind gebleven. Door de jaren heen zijn vele plannen de revue gepasseerd, slechts het plan voor een brasserie heeft het gered. Het unieke pand werd door René Joosten in 2013 gekocht en op 3 juni 2014 is de brasserie geopend.
Meer informatie
Lambertuskerk
www.toekomstkerkgebouwen.nl Lambertuskerk
Maastricht

Gebouwd tussen 1914 en 1916. Architect J.H.H. van Groenendael, neoromaanse stijl. Herbestemming onder meer kantoorfuctie.
Meer informatie

Creatieve oplossingen

Het actieve gebruik van kerkgebouwen neemt toe, vaak geboren uit noodzaak. Er is een groeiende professionaliteit in het verantwoord gebruiken van kerkgebouwen voor nevenactiviteiten. Daaruit blijkt dat het ook in deze tijd mogelijk is om kerkgebouwen voor de samenleving in stand te houden. Meer daarover vindt u op de pagina multifunctioneel gebruik. Wanneer het niet mogelijk is of gewenst om een kerkgebouw voor de geloofsgemeenschap in stand te houden, dan zijn er nog voldoende goede mogelijkheden voor behoud door herbestemming. De kerken kunnen daar een actieve rol bij spelen. Wanneer een kerkgebouw op een mooie manier behouden blijft voor de buurt, blijft er iets van de herinnering levend, verzoent dit kerkleden met de veranderde situatie, en levert het juist mooie nieuwe kansen op voor iedereen.

Interessante voorbeelden

Een mooi voorbeeld vormt de Stefanuskerk in de wijk Overvecht in Utrecht. De naoorlogse kerk werd door de Protestantse Gemeente Utrecht te huur aangeboden aan een gemeentelijke stichting voor kunsthuisvesting, met recht van koop. Het gebouw heeft nu een actieve culturele functie voor de buurt.

De eveneens naoorlogse RK-Pius X-kerk in Alkmaar kon worden behouden doordat hij gedeeltelijk werd verbouwd tot hospicium voor terminale patiënten. Het indrukwekkende 60-meter lange glas-in-lood raam van Jaap Min kan nu opnieuw bewonderd worden vanuit de verkleinde kerkruimte.

De neogotische Oranjekerk in Amsterdam werd na verzet van de buurt tegen sloop verbouwd tot een vernieuwde kerkruimte in het ene gedeelte van de kerk, en ruimtes voor creatieve bedrijvigheid in het andere. Het gebouw functioneert nu actief in een dubbelrol, en is met zijn karakteristieke uitstraling en geschiedenis behouden voor de buurt.

Meer informatie over nieuwe vormen van financiering vindt u in de notitie:
Financiering kerkgebouwen (nog niet beschikbaar)

Algemene tips vindt u in het bestand:
Tips voor kerken

Maak de juiste keuze voor uw eigen situatie

Soms biedt een andere constructie voor het eigendom of het beheer van het kerkgebouw nieuwe openingen. Belangrijk bij het zoeken naar oplossingen voor het behoud is dat er een keuze wordt gemaakt die past bij uw situatie en het karakter van het gebouw.
De Rooms-katholieke kerk is bijvoorbeeld in bepaalde opzichten terughoudender met nevenactiviteiten, vanwege het gewijde karakter van het gebouw. Maar ook dan zijn er oplossingen mogelijk.

-Het aartsbisdom Utrecht gaf in 2004 de notitie ‘Geef uw gebouw toekomst’ uit, waarin diverse oplossingen worden aangereikt. Op te vragen bij het bisdom.

-De werkgroep Kerkbouw van de Protestantse Kerk in Nederland gaf in mei 2007 de uitgebreide studie ‘Kansen voor kerkgebouwen, vragen & uitdagingen bij gebruik en herbestemming’ uit. Te bestellen bij het Landelijk Dienstencentrum van de PKN.

-In onze notitie Tips voor kerken vindt u onze belangrijkste aanbevelingen op een rij.