www.toekomstkerkgebouwen.nl
nieuws
www.toekomstkerkgebouwen.nl
 De herbestemde Hasseltse Kerk, nu wijkcentrum de Poorten in Tilburg.
Foto: Harm Jan Wilbrink
04 juni 2015

Kiek in de kerk!

AMSTERDAM - Of ze daadwerkelijk een foto zullen insturen, is nog maar de vraag. Maar Rob Wolters, oprichter van Task Force Toekomst Kerkgebouwen, kon het niet nalaten om ook de paus, onze minister-president, het aartsbisdom Utrecht en de leiding van de Protestantse Kerk in Nederland te twitteren over de ludieke actie #kerkselfie. "Gooi de deuren open", is de boodschap. "Keer het gezicht weer naar de samenleving!"

Het is Wolters een doorn in het oog dat er zoveel kerkgebouwen verdwijnen. "Ze zijn met bloed, zweet en tranen van miljoenen Nederlanders door de eeuwen heen gebouwd. Prachtige gebouwen vol kunst, geschiedenis en cultuur. De kerk als instituut loopt weliswaar leeg, maar we moeten sloop en verval zien te voorkomen. Er zijn genoeg alternatieven te bedenken: buurthuis, theater, muziekhal", noemt hij op.

Met de selfiewedstrijd richt de Task Force zich voornamelijk op jongeren. "Traditionele gelovigen willen vaak nauwelijks praten over alternatieven, maar jongeren barsten van de ideeën. Beyoncé kocht onlangs in New Orleans samen met Jay Z een kerk, die is omgebouwd tot woning. Je hoeft echt niet gelovig te zijn om iets met kerkgebouwen te hebben", is zijn overtuiging.
Zoals Jelke Brandehof (26), die als een van de eersten een selfie instuurde. "Van huis uit ben ik rooms-katholiek, maar ik heb niets met het geloof. Trouwen en rouwen, zeg ik altijd maar. Als kind vond ik een kerk altijd spannend en mysterieus. De kaarjes, de stilte; de pracht en praal. Maar de gebouwen zijn ook gebwoon mooi, zoals de Sagrada Familia in Barcelona en St. Paul's Cathedral in Londen. Onze H.H. Simon en Judaskerk hier in Ootmarsum is ook zo bijzonder. Het is de enige Westfaalse hallenkerk in ons land, een prachtig pand met veel geschiedenis. In de muur is een kanonskogel uit de Tachtigjarige Oorlog ingemetseld!" weet ze.
Ze hoopt dat 'haar' kerk nooit gesloopt wordt. "Het is een fijn idee als zo'n gebouw een centraal punt kan blijven door mensen te verbinden. Neem de Dominicanerkerk in Maastricht: in die gotische kerk uit de 13e eeuw huist tegenwoordig een boekhandel. Alles beter dan slopen."

Dieuwke Simonis (40) en haar man hebben zichzelf vereeuwigd met de Sint-Willibrorduskerk in het Brabantse Hooge Zwaluwe. "Willem is katholiek, ik kom van boven de rivieren Toch heb ik altijd al veel meer met kerken dan hij, waar we ook zijn, ik moet altijd even naar binnen om een kaarsje op te steken. Zo'n gebouw dwingt respect af."
Toen de neogotieke parochiekerk uit 1865 in de verkoop kwam, namen ze in 2004 hun kans waar om daar hun restaurant te gaan beginnen. "Wij zijn zelfs aangekondigd tijdens de allerlaatste dienst, die we hebben bijgewoond. En echt, het hele dorp stond achter ons. Waarschijnlijk omdat we gaan werken met mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek. Die sociale gedachte spreekt toch aan: ook in 'Onze Kerk' blijft iedereen welkom.

Rob Wolters wordt nu al blij van de allereerste positieve geluiden: "Houd kerkgebouwen levend en spannend, is onze boodschap. Want ook in de sfeer van medebestemming liggen er nog veel kansen. Uit geldgebrek kunnen kerken nauwelijks in stand gehouden worden. Maar ze kunnen voor zoveel meer worden gebruikt dan alleen diensten in het weekend. Kom maar op met die selfies en al die fantastische ideeën!".