www.toekomstkerkgebouwen.nl
nieuws
www.toekomstkerkgebouwen.nl
 De herbestemde Hasseltse Kerk, nu wijkcentrum de Poorten in Tilburg.
Foto: Harm Jan Wilbrink
22 december 2015

"Steeds meer kerken in Nederland staan letterlijk leeg"


Dat geven de kerken van vrijwel alle gezinten inmiddels openlijk toe. En dat betekent dat veel kerken ophouden een kerk te zijn. En dan zijn er twee mogelijkheden. Herbestemmen, of de sloopkogel.

Verslaggever Martijn de Rijk ging langs in Brabant, waar Lilian Grootzwagers van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen hem vertelde dat er snel actie ondernomen moet worden.

Volgens Grootzwagers is er haast bij geboden. "Als we nu niets doen, dan zullen we ook de kerken verliezen die niet verloren hoeven te gaan. Vroeger zaten de pastoor, de burgemeester en de notaris met elkaar in het café op zondag, waar ze dit soort dingen bespraken. Nu is die gemeenschap niet meer overal zo. We moeten bewust dat gesprek met elkaar aangaan."
 
Guus Langeraart, secretaris van de Heilige Andreas Parochie in Zeeuws Vlaanderen, is van mening dat de kerken kosten wat het kost behouden moeten worden. Ook als dat betekent dat er een casino in komt, of een concertzaal.
 
Maar dan is er wel  nog het kettingbeding. De katholieke kerk wil niet dat er rock of house vanaf de kansel klinkt. Langeraart vindt dat jammer. "Ik ben van mening: houd de gebouwen in het dorp. En de functie, tja..."
 
Langeraart maakt zich zorgen, maar benadrukt wel dat er in Zeeuws Vlaanderen hard gewerkt wordt aan een oplossing. "We zijn zeer voortvarend aan de slag gegaan. Twee kerken zijn zo goed als verkocht, met twee andere zijn we ver op weg."

Luister hier het bijbehorende geluidsfragment terug.