www.toekomstkerkgebouwen.nl
nieuws
www.toekomstkerkgebouwen.nl
 De herbestemde Hasseltse Kerk, nu wijkcentrum de Poorten in Tilburg.
Foto: Harm Jan Wilbrink
22 december 2015

"Steeds meer kerken in Nederland staan letterlijk leeg"


Dat geven de kerken van vrijwel alle gezinten inmiddels openlijk toe. En dat betekent dat veel kerken ophouden een kerk te zijn. En dan zijn er twee mogelijkheden. Herbestemmen, of de sloopkogel.

Verslaggever Martijn de Rijk ging langs in Brabant, waar Lilian Grootzwagers van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen hem vertelde dat er snel actie ondernomen moet worden.

Volgens Grootzwagers is er haast bij geboden. "Als we nu niets doen, dan zullen we ook de kerken verliezen die niet verloren hoeven te gaan. Vroeger zaten de pastoor, de burgemeester en de notaris met elkaar in het café op zondag, waar ze dit soort dingen bespraken. Nu is die gemeenschap niet meer overal zo. We moeten bewust dat gesprek met elkaar aangaan."
 
Guus Langeraart, secretaris van de Heilige Andreas Parochie in Zeeuws Vlaanderen, is van mening dat de kerken kosten wat het kost behouden moeten worden. Ook als dat betekent dat er een casino in komt, of een concertzaal.
 
Maar dan is er wel  nog het kettingbeding. De katholieke kerk wil niet dat er rock of house vanaf de kansel klinkt. Langeraart vindt dat jammer. "Ik ben van mening: houd de gebouwen in het dorp. En de functie, tja..."
 
Langeraart maakt zich zorgen, maar benadrukt wel dat er in Zeeuws Vlaanderen hard gewerkt wordt aan een oplossing. "We zijn zeer voortvarend aan de slag gegaan. Twee kerken zijn zo goed als verkocht, met twee andere zijn we ver op weg."

Luister hier het bijbehorende geluidsfragment terug.
Lees meer >
22 december 2015

"Volop alternatieven voor het slopen van leegstaande kerken"


Het aantal kerkgebouwen in Nederland dat de deuren moet sluiten, neemt snel toe. Komende jaren gaan honderden kerken dicht. Van de 1500 katholieke kerken is de verwachting dat er in 2030 nog maar 300 over zijn. "Het is een stuwmeer aan kerken die vrijkomen", zegt Lilian Grootswagers van de Taskforce Kerkgebouwen. 
 
Per week gaan er volgens de Taskforce twee kerken dicht, en per maand één klooster. Het is belangrijk vindt Grootswagers dat deze kerken niet worden gesloopt, wat nu wel vaak gebeurt. 

"Het grootste museum van Europa staat te koop"
Lilian Grootswagers, Taskforce Kerkgebouwen
 
"Door de eeuwen heen zijn kerken een plek van ontmoeting geweest. Kerken vertellen vaak het verhaal van een gemeenschap. Wat zou het betekenen als al die dorpen straks geen torens meer hebben. Het is zonde om dat op te geven." 
 
Grootswagers pleit ervoor dat gemeenten, de buurt en de parochie samen kijken naar herbestemming van de kerk. "Dit is een probleem. Het grootste museum van Europa staat te koop." 

Kerkenmakelaar Reliplan zet zich in om een herbestemming te vinden voor leegstaande kerken. En dat lukt goed. "We hebben een enorm bestand aan aanvragen. Kerken zijn niet aan te slepen", zegt Mickey Bosschert.
 
"Er zijn heel veel kerkgenootschappen die op zoek zijn naar een kerk: Roemeense orthodoxen, gemeenschappen uit Eritrea, het is een hele bonte verzameling van christelijke genootschappen", vertelt Bosschert.
 
Maar ook reclamebureaus, horecagelegenheden en culturele instellingen hebben vaak interesse in de panden. "Toch kijken we eerst naar christelijke religies die op zoek zijn. Leden van de parochie hebben een hele persoonlijke band met hun kerk, ze zijn er gedoopt en getrouwd. Dan is een andere religie vaak de meest passende bestemming."

Bekijk hier het bijbehorende beeldfragment.
Lees meer >
30 juni 2015

"Nieuwe bestemming voor oud kerkgebouw"

 "Nieuwe bestemming voor oud kerkgebouw" - Interview met Task Force Toekomst Kerkgebouwen in Christelijk Weekblad (www.christelijkweekblad.nl)

04 juni 2015

Kiek in de kerk!

AMSTERDAM - Of ze daadwerkelijk een foto zullen insturen, is nog maar de vraag. Maar Rob Wolters, oprichter van Task Force Toekomst Kerkgebouwen, kon het niet nalaten om ook de paus, onze minister-president, het aartsbisdom Utrecht en de leiding van de Protestantse Kerk in Nederland te twitteren over de ludieke actie #kerkselfie. "Gooi de deuren open", is de boodschap. "Keer het gezicht weer naar de samenleving!"

Het is Wolters een doorn in het oog dat er zoveel kerkgebouwen verdwijnen. "Ze zijn met bloed, zweet en tranen van miljoenen Nederlanders door de eeuwen heen gebouwd. Prachtige gebouwen vol kunst, geschiedenis en cultuur. De kerk als instituut loopt weliswaar leeg, maar we moeten sloop en verval zien te voorkomen. Er zijn genoeg alternatieven te bedenken: buurthuis, theater, muziekhal", noemt hij op.

Met de selfiewedstrijd richt de Task Force zich voornamelijk op jongeren. "Traditionele gelovigen willen vaak nauwelijks praten over alternatieven, maar jongeren barsten van de ideeën. Beyoncé kocht onlangs in New Orleans samen met Jay Z een kerk, die is omgebouwd tot woning. Je hoeft echt niet gelovig te zijn om iets met kerkgebouwen te hebben", is zijn overtuiging.Lees meer >
26 juni 2012

Vooringenomenheid bij gemeenten leidt tot onnodige sloop kerken

Veel gemeenten denken dat het herbestemmen van leegstaande kerkgebouwen duur en moeilijk is. Door deze vooringenomenheid worden veel kerken onnodig gesloopt, stelt Joyz Frijters. Lees het volledige artikel in het Reformatorisch Dagblad.Lees meer >
02 februari 2012

Task Force Toekomst Kerkgebouwen heeft nieuwe voorzitter

Frank Petter, medeoprichter en voorzitter sinds de oprichting van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen, is opgevolgd door interimvoorzitter Annélien van Kuilenburg.

Voor zijn grote bewezen diensten voor de toekomst van kerkgebouwen is Frank Petter benoemd tot ere-voorzitter van de Task Force.

Annélien van Kuilenburg is architectuurhistoricus en werkzaam in de monumentenzorg. Kerkgebouwen zijn deel van haar passie, mede vanwege het onlosmakelijk verbonden zijn van kerkgebouwen met onze samenleving, geschiedenis en identiteit.

In haar vergadering van 2 februari 2012 in Tilburg, besloot de Task Force om haar activiteiten te richten op een aantal speerpunten. Deze speerpunten worden in de komende maanden uitgewerkt, danwel verkend. “Open Kerken” is één van die speerpunten.

Oudere berichten

04 januari 2011
16 maart 2008
17 januari 2008
14 januari 2008
09 december 2007
27 augustus 2007