www.toekomstkerkgebouwen.nl
nieuws
www.toekomstkerkgebouwen.nl
De herbestemde Hasseltse Kerk, nu wijkcentrum de Poorten in Tilburg.
Foto: Harm Jan Wilbrink
05 november 2012

Verkiezing ‘mooiste gesloopte kerk’

Honderden kerken zijn in de afgelopen tientallen jaren gesloopt. Daaronder prachtige exemplaren. De redactie kerk en religie is benieuwd wat Nederland allemaal aan moois is verloren en organiseert een verkiezing ‘mooiste gesloopte kerk’. Voor de groslijst is input nodig. Dat kan via meedenken.nd.nl. Lees hier het gepubliceerde artikel.
24 mei 2012

Nederland schiet door in het slopen van kerkgebouwen

In Nederland zijn we doorgeschoten in het slopen van kerkgebouwen. Nu er steeds meer kerkgebouwen aan hun religieuze functie worden onttrokken, is die tendens van sloop zeer zorgwekkend.
Kerkeigenaren en overheden presenteren sloop veel te vaak als enige oplossing, vooral in deze tijd van economische recessie. De Task Force Toekomst Kerkgebouwen vindt dat nieuwe gebruiksfuncties, zoals scholen en buurtcentra, ingepast moeten worden in de beschikbaar gekomen gebouwen.
Lees meer >
29 april 2012

Verkiezing van de mooiste kerktoren van Nederland

Een bijzonder project deze hele zomer lang bij RKK. Kerktorens zijn een geliefde bestemming op vakantie. De kerktoren van je eigen stad of dorp markeert de terugkomst van je vakantie. Alle vakantiegangers en thuisblijvers worden uitgenodigd om hun favoriete Nederlandse kerktoren aan te melden bij RKK. Op RKK.nl komt een overzicht van alle aangemelde kerktorens en kan men stemmen op zijn of haar favoriete kerktoren.
10 april 2012

Monumentale kerkgebouwen met multifunctionele activiteiten profiteren van btw-voordeel

Exploitanten van kerkgebouwen kunnen sinds kort profiteren van een flinke fiscale meevaller. Recent heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een zaak waarin monumentale kerkgebouwen voor evenementen tijdelijk ter beschikking worden gesteld. Lees het hele artikel op accountant.nl.
08 januari 2012

De kerk is geen McDonald's

Terwijl in heel Europa nog steeds nieuwe kerken worden gebouwd, verkrotten veel oude godshuizen bij gebrek aan kerkgangers en financiers. Een alternatieve bestemming is niet zo snel gevonden. 'Voor zoveel lege kerken zijn er niet genoeg Japanse toeristen.' Lees het volledige artikel in de Trouw.
10 augustus 2011

TOPMONUMENTALE status St. Jozefkerk bevestigd door de uitspraak van de Raad van State

De Sint Jozefkerk in Kaatsheuvel is definitief van de sloop gered. De Raad van State heeft het beroep afgewezen van de parochie Kaatsheuvel, die de kerk wilde afbreken. Monumentale kerk gered van sloop De Brabantse parochie was het oneens met de beslissing van de rechtbank in Breda. Die oordeelde vorig jaar dat de kerk moest worden aangewezen als topmonument, omdat het een ‘ijkwaarde’ heeft in de ‘Nederlandse stedenbouwgeschiedenis’. Lees meer hierover op de website van Stichting Sterk Kaatsheuvel.

Oudere berichten

19 januari 2011