www.toekomstkerkgebouwen.nl
nieuws
www.toekomstkerkgebouwen.nl
Maria Goretti, Kerkrade
Foto: Sander van Daal
05 april 2011

Start van omvangrijk Twents project ?Langs Heilige Huisjes?

PERSBERICHT

Mariakappelletjes, kloosters, landkruizen, moskeeën en de mooiste synagoge van West-Europa. Er zijn in Twente maar liefst meer dan 200 religieuze uitingen in de steden, dorpen en in het landschap te vinden. Voor een regio zeer bijzonder en omvangrijk. Om het religieuze toerisme naar Twente en de bewustwording van het religieuze erfgoed te stimuleren, start het Twents Bureau voor Toerisme op 13 april met het omvangrijke project ‘Langs Heilige Huisjes’. 

Tijdens de officiële aftrap presenteren schrijvers Jan en Sanne Terlouw hun thriller ‘Hellehonden’, dat speciaal geschreven is voor het project. Daarnaast wordt de website langsheiligehuisjes.nl gelanceerd. “In het kader van het project wordt in mei een groots bezinningsevenement in Ootmarsum gehouden”, aldus Henk Abels van het Twents Bureau voor Toerisme. “In juni worden tevens vele fiets- en wandelroutes met arrangementen gelanceerd, die de gebruikers langs de vele Twentse religieuze plekken zal brengen.” 

Innovatieve wandel- en fietsroutes
Op de nieuwe website worden de verhalen achter alle Twentse Heilige Huisjes beschreven. Bovendien zijn er de verschillende fiets- en wandelroutes te vinden. Bijzonder is dat veel onderdelen in de routes zijn voorzien van zogenoemde ‘layers’. Door de camera van de mobiele telefoon op het desbetreffende Heilige Huisje te richten, krijgen gebruikers direct filmpjes en/of achtergrondinformatie van de religieuze plek te zien. Het maakt het geheel heel erg interactief. Al eerder waren routes in Twente interactief gemaakt door het gebruiksvriendelijke routenavigatiesysteem Abellife. De nieuwe routes zijn vanaf juni beschikbaar. 


‘Hellehonden’
Een bijzonder onderdeel van het project Langs Heilige Huisjes is de realisatie van de thriller ‘Hellehonden’. Geschreven door Jan en Sanne Terlouw. Het spannende verhaal speelt zich volledig af in Twente en is bijzonder door de vele religieuze kenmerken die in het boek zijn opgenomen. Op een verrassende wijze is de geschiedenis van de verschillende geloven, de Twentse regio en de beroemde Twentse sagen en legenden beschreven en in een spannende thriller gegoten. Tevens is het boek voorzien van zogenoemde QR-codes. Deze tweedimensionale streepjescodes kunnen door de lezer met de mobiele telefoon gescand worden. De lezer krijgt dan beelden te zien die horen bij het Heilige Huisje dat beschreven wordt in het boek.  (zie rechterbovenhoek van dit persbericht). 


Hoogtepunt 2011
Op zondag 22 mei 2011 wordt er een groots opgezet bezinningsevenement met de naam ʻTussen Hemel en Aardeʼ in Twente gehouden. Het centrum van kunststad Ootmarsum zal deze dag in het teken staan van openlucht-theater, waarbij religie, mythen, sagen en volksgebruiken tot leven komen. Het geheel heeft een uitgebreid randprogramma. Er worden activiteiten georganiseerd waarbij religieuze instellingen, kunstenaars, musici en verhalenvertellers uit Twente een plek hebben. “Van Syrisch-Orthodox tot Protestants en van Katholiek tot het Jodendom. Twente heeft alles op dit gebied in huis. Het project wordt erg bijzonder.” 


Startschot ‘Langs Heilige Huisjes’
Op 13 april 2011 zal het project vanaf 13.00 uur officieel van start gaan in restaurant ‘Het Seminar’ in Zenderen. In deze toepasselijke locatie, een oud klooster, zal directeur Jeroen Enkelaar van het Twents Bureau voor Toerisme een toelichting geven op het gehele project. Daarna zal Carry Abbenhues, gedeputeerde van de Provincie Overijssel het eerste exemplaar van het boek Hellehonden van Jan en Sanne Terlouw in ontvangst nemen. Tot slot zal de website langsheiligehuisjes.nl live gaan. 

Langs Heilige Huisjes
Het project 'Langs Heilige Huisjes' wordt uitgevoerd door het Twents Bureau voor Toerisme in samenwerking met het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme. Het project wordt onder meer gefinancierd door de Provincie Overijssel, Twentse gemeenten en Leader Zuid-Twente.